29 Ocak 2015 Perşembe

Susamlı Poğaça Tarifi


Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
125 gram margarin
2 tane yumurta
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi İçin;
Peynir veya Patates
Üzeri için;
2 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı kadar susam
Yapılışı;
Öncelikle yağı eritelim yoğurma kabımıza alalım ve sırasıyla diğer tüm malzemeleri koyalım kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.Dikkat edelim hamurumuz sert olmasın bir kaç saat üstünü kapatıp mayalanmasını bekleyelim. Diğer yandan suyla pekmezi karıştıralım bir tabağa koyalım susamı da bir tabağa koyalım. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alalım avucumuzda bastırarak açalım içimizi koyalım ve oval bir şekilde kapatalım kapattığımız yer alta gelecek hafifçe üzerine bastıralım önce pekmezli suya sonrada susama bulayalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim bıçakla hafifçe çok bastırmadan üç tane çizik atalım 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarınca biraz su serpelim.

Patatesli Muska Börek


Malzemeler;
3 tane yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi İçin;
4 tane patates
1 tane büyük soğan

1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
1 yumurta sarısı
Yapılışı;
Öncelikle soğanı yemeklik doğrayalım ve 2 kaşık yağla kavuralım patatesi soyup yıkayıp rende yapalım soğanla beraber iyice kavuralım kısık ateşte. Yufkayı tezgaha serelim 4 parmak genişliğinde şeritler keselim su,süt,yağ ve birazda tuz koyup karıştıralım yufkaların arasına sürelim. Kestiğimiz yufkaların kenarına harçtan koyalım ve üçgen şekli vererek saralım. Yumurta sarısı sürelim 180 derece fırında kızartalım. Afiyet olsun

Yoğurtlu Brokoli Salatası




Malzemeler;
1 tane orta boy brokoli
1 kase yoğurt
1 küçük kase salatalık turşusu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon isteğe göre

Yapılışı;
Brokoliyi küçük parçalar halinde doğrayalım ve haşlayalım. Haşlanınca soğuk sudan geçirelim ve minik minik doğrayalım,turşuyu da minik minik doğrayalım ve ikisini de birbirine karıştıralım limon sıkalım ve tuz atalım yoğurdu da dökelim karıştıralım ve servis yapalım değişik bir lezzet. Afiyet olsun.


Portakallı Bisküvili İrmik Tatlısı



Malzemeler;
Alt Taban İçin;
2 paket bisküvi kakaolu ve yulaflı kullandım
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
Biraz süt
İrmik İçin;
1 litre süt12 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
Portakal Jölesi İçin;
2 su bardağı taze sıkılmış ve süzülmüş portakal suyu
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı şeker
Yapılışı;Öncelikle alt tabanı yapıyoruz. Bisküviyi,kakaoyu,tarçını un haline getirene kadar rondo dan geçirelim,yağını da ekleyelim bisküvilerin birbirini tutması için birazda süt ekleyelim yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına elimizle bastırarak eşit şekilde yayalım ve buzdolabına kaldıralım. Tencereye sütü, irmiği,şekeri koyup sürekli karıştırarak pişirelim katılaşınca vanilyayı döküp ocaktan alalım mikserle hızlı ayarda 5 dakika kadar çırpalım ve bisküvilerin üzerine dökelim. Portakal suyunu,şekeri ve nişastayı da küçük bir tencereye koyalım ve katılaşana kadar sürekli karıştıralım,koyu bir kıvam olunca alalım ve irmiğin üzerine dikkatlice döküp yayalım,soğuyunca buzdolabına koyalım ve 5-6 saat sonra servis yapalım. Afiyet olsun

Yağ Çekmeyen Pişi Tarifi


Malzemeler;
1 tane yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


Kızartmak İçin;
Sıvı yağ
Yapılışı;
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeyi koyup elimizle karıştıralım azar azar un eklerken kabartma tozunu da ekleyelim. Ele yapışmayan bir hamur yapalım zamanınız varsa yarım saat kadar bekletelim ve düz zeminde hamuru üçe bölelim ve 1 santim kalınlığında merdaneyle açalım istediğimiz şekillerde keselim ve kızgın yağda kızartalım. Gerçekten hiç yağ çekmiyor istediğiniz saatte yapabileceğiniz harika bir lezzet.

Mor Lahana Salatası


Malzemeler;
1 tane Orta boy mor lahana
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz



Yapılışı;
Öncelikle lahanayı rende yapıp tuzla ovalım ve sarımsağı ezip yoğurta katalım rendelenen lahanaya katıp karıştıralım. Ve bu karışımı servis tabağına alalım isteğe göre süsleyelim.


Mayasız Bayatlamayan Poğaça




Malzemeler;
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım paket margarin
1 yumurta akı
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un
İçi için;
peynir
Yapılışı;
Tüm malzemeyi koyup yumuşak bir hamur yoğuralım ve bir saat kadar dolap da bekletelim. Ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda bastırarak açalım ve peynir koyup oval şekilde kapatalım yağlanmış tepsiye dizelim yumurta sarısı sürüp isteğe göre susam,çörek otu serpelim. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.


Susamlı İki Renkli Kek


Malzemeler;
2 büyük yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı susam
Yapılışı;
Kakao ve susam hariç tüm malzemeyi sırasıyla koyup mikserle çırpalım ve kek kalıbına sıvı yağ sürelim birazda un serpelim ve susam serpiştirelim çırptığımız hamurun yarısını dökelim kalıba. Kalan hamura kakaoyu koyalım çırpıp onuda kek kalıbındaki harcın üzerine gezdirerek dökelim. 180 derece fırında 25  30 dakika pişirelim kürdan tetiyle kontrol edelim. Soğuyunca ters çevirip çıkartalım.

Yumurta Kapama


Malzemeler;
4 tane yumurta
1 tatlı kaşığı kadar tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
1 çay kaşığı nane


2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;
Öncelikle yumurtaları haşlayalım. Sonra sahanda yağı eritelim toz biberi ekleyelim ve biraz kızarsın yumurtaları uzunlamasına keselim kestiğimiz taraf alta gelecek şekilde sahana dizelim üstüne tuzu ve baharatları gezdirelim ve sıcakken servis yapalım. Ekmeğimizi yağına banıp yiyelim.

Kremşantili Balkabak Tatlısı


Malzemeler:
1  kilo  balkabağı
1,5   su  bardağı   şeker
2  paket  sade  petibör  bisküvi
1  çay  bardağı  fındık  veya  ceviz
1  tatlı  kaşığı  tarçın


1 paket sade kremşanti
1 su  bardağı  süt
Yapılışı:
Kabakları resimdede görüldüğü gibi küçük kareler şeklinde doğrayıp tepsiye dizelim. Üzerine şekeri her yerine gelicek şekilde serpelim ve bu şekilde yarım saat bekletelim. Tekrar şekerler erisin diye kabakları ters düz yapıp 200 derece fırında suyunu çekip üzerleri kızarana kadar pişirelim. Bu arada 1 su bardağı sütle kremşantiyi mikserle köpürene kadar çırpalım. Streç serili kalıba öncelikle şantiyi eşit şekilde yayıp dolapta biraz bekletelim. Fırından çıkartıp ısıttığımız kabaklara bisküvileri kırıp atalım tarçını ve fındığı da ekleyip elimizle yoğuralım. Soğuyan kremşantinin üzerine her yeri eşit olacak şekilde yayalım. Bir gece yada birkaç saat dolapta dinlendirelim.Ters çevirip streci çıkartalım ve dilimliyerek servis yapalım .
Afiyet Olsun

Fırında Makarna Tarifi


Malzemeler;
1 paket fırın makarna
1 litre kadar su
tuz
Beşamel sosu için;
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı


3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Arası İçin;
 Bir kase lor
Üzeri için;
 Bir kase rendelenmiş kaşar
Yapılışı;
Yayvan bir tencerede makarnayı 10 dakika kadar haşlayalım ve süzelim. Diğer taraftan küçük bir tencerede yağı koyup unu kavuralım un kokusu çıkana kadar sonra yavaş yavaş sütü koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim tuzu ekleyelim ve katılaşınca kapatalım ama topak olmamasına dikkat edelim. Fırın tepsisine yağ sürelim haşlanan makarnayı beşamel sosuyla karıştıralım  yarısını tepsiye dizelim arasına lor serpelim ve kalan diğer makarnayı da döküp yayalım 180 derece fırında pişirelim biraz pişince çıkartıp kaşarı her yerine serpelim ve tekrar pişirmeye devam edelim toplamda 25  dakika pişirmek yetiyor.

Mini Pizzalar


Malzemeler;
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı tuz
5,5  6 su bardağı un



Üzeri İçin;
1 yemek kaşığı salça
1 yeme kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
Süslemek İçin;
1 tane domates
2 tane yeşil biber
Salam yada sosis
Peynir veya Kaşar peyniri
Yapılışı;
Öncelikle tüm malzemeyi koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım ve birkaç saat mayalanmasını bekleyelim. Bir kasede salçayı,yağı ve ezilmiş sarımsağı vede baharatları koyup çatalla karıştıralım biraz su ekleyebiliriz fırçayla sürülebilecek kıvamda olmalı. Evde ne varsa üzeri için kullana biliriz onları da doğrayıp hazırlayalım. Mayalanan hamuru üçe bölelim ve merdaneyle açalım 1 santim kalınlığında yağlı kağıt serilmiş tepsiye yada yağlanmış tepsiye dizelim. Önce sosu fırçayla sürelim sonra istediğimiz şekilde süsleyelim. 180 derece fırında üstleri kızarınca çıkartalım.


Tavuklu Patates Kızartması


Malzemeler;
2 adet tavuk göğsü
2 adet patates
3 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çaykaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin;
2 tane domates
2 diş sarımsak
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Yapılışı;
Öncelikle tavukları güzelce yıkayalım ince dikdörtgen keselim ve süzelim. Aynı şekilde patatesleri de yıkayalım ince keselim ve süzelim. Diğer tarafta yayvan bir tabağa unu ve baharatları koyup karıştıralım. Yağı kızdıralım öncelikle patatesleri kızartalım sonra tavuğu un karışımına bulayıp kızartalım. İsteğe göre domatesleri rendeleyip içine sarımsağı tuzu koyup kaynatıp sos yapalım yada ketçapla servis yapalım.

Bulgur Pilavı


Malzemeler;
1 kase pilavlık bulgur
1 büyük soğan
2 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber

3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı;
Soğanları doğrayıp yağda kavuralım biberleri de yıkayıp içlerini temizleyip ekleyelim. Salçayı,bulguru vede baharatları ekleyelim biraz kavuralım ve üstüne çıkacak kadar sıcak su ekleyelim. Pişme süresi her bulgura göre değişir pişmemişse kaynar su ilave edilebilir.



Erzincan Ketesi


Malzemeler;
1,5 paket margarin
3 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1,5 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un


İçi İçin;
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
Üzeri İçin;
1 tane yumurta
Yapılışı;
Büyük bir kaba öncelikle sütü ılıtıp koyalım ve tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım yavaş yavaş unu ekleyelim ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Üstünü örtelim ve birkaç saat hamurun mayalanmasını bekleyelim ve bu arada içini hazırlayalım. Yağı tuzu koyalım unu yavaşça eklerken yoğuralım katı bir iç olacak resimdeki gibi. Hamuru 16 elma büyüklüğünde bezeye ayıralım ve oklavayla açabildiğimiz kadar açalım resimde de gözüktüğü gibi hamurun iki ucunu ortada buluşturalım ve iç harçtan koyalım rulo yapalım resimdeki gibi gül böreği şeklinde yapalım yumruğumuzla hafifçe bastırarak ezelim üstüne yumurta sürelim isteğe göre susam ve çörek otu serpebiliriz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirelim.